<p style="text-align: center">En sak som jag upptäckt nu när vi bor här i Edinburgh är att det inte finns någon färsk jäst att få tag på. Har letat överallt men de erbjuder bara torrjäst vilket har gjort att jag fått sätta mig in i lite vad som är skillnaden som jag tänkte beskriva här nedan:</p> <p style="text-align: center">De har båda samma funktion att få degen att lyfta, bli porös och luftig. De stora skillnaderna man ska tänka på är <strong>mängden,</strong> <strong>temperaturen</strong> degvätskan ska ha som blandas med jästen, <strong>förvaring</strong> och hur den ska <strong>blandas</strong> ut.</p> <ul> <li style="text-align: center">1 påse torrjäst (12 g) motsvarar 50 g färsk jäst.</li> <li style="text-align: center">Bakar man med torrjäst ska degvätskan vara ca 50 grader. Bakar man med färsk jäst ska degvätskan vara 37 grader och inte mer, annars dör jästsvamparna.</li> <li style="text-align: center">Färsk jäst ska även förvaras i kylen, medan torrjäst förvaras i rumstemperatur och har en längre hållbarhet.</li> <li style="text-align: center">Torrjästen ska blandas ut i mjölet istället för i degvätskan.</li> </ul> <p style="text-align: center">Hoppas detta kan vara lite till hjälp för er också! :)</p>